Tartalomjegyzék
A céklás tormakrémleves rendkívül különleges ízvilágú pikánsan fűszeres leves, mely nem tartozik a legismertebb, zöldségkrémlevesek közé. Mindenesetreérdemes ezt is kipróbálni. Főleg mivel egyszerűen, könnyen kevesebb, mint egy óra alatt el is készíthető és a kalória tartalma sem túl magas. Ráadásul a cékla rendkívül egészséges zöldség, fogyókúrás étrendek remek kiegészítője is. Ugyan jellegzetes, karakteres íze miatt nem tartozik a kedvelt zöldségek közé. De a fűszerezésének köszönhetően igazán különleges ízhatásokat érhetünk el. Érdemes rendszeresen fogyasztani ugyanis számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot, rostot tartalmaz. Ráadásul ősz elejétől, hosszú időn keresztül a szezontól függetlenül szinte tavasz végéig elérhető.
Különleges céklás tormakrémleves recept
Hozzávalók:
- 1 nagyobb céklagumó
- 1 nagyobb sárga burgonya
- 2 kisebb fehérrépa
- 3 szál zöldhagyma vagy salotta hagyma
- 7-8 cm friss torma lereszelve
- ecetes torma – ízlés szerint
- 1 dl tejszín
- 1,3 l víz
- 2 dl sonkalé (ha van)
- 1-2 evőkanál friss citrom facsart leve
- kevés olívaolaj
- frissen őrölt bors – ízlés szerint
- só – ízlés szerint
- friss kapor, petrezselyemzöld – a tálaláshoz
A céklás tormakrémleves elkészítése lépései:
- Először a céklát meg hámozzuk meg, majd kockázzuk fel és kevés olívaolajon fedő alatt közepes tűznél pároljuk, süssük puhára.
- Majd hámozzuk meg a fehérrépát és a krumplit is és vágjuk őket kisebb darabokra.
- Az újhagymát vagy salotta hagymát karikázzuk fel.
- A cékla kivételével mindent tegyünk egy lábosba és öntsük fel a sonkalével és a vízzel.
- Fűszerezzük ízlés szerint sóval és frissen őrölt borssal és főzzük puhára.
- Majd adjuk hozzá a céklát és reszeljük bele a tormát is.
- Ezután botmixerrel össze turmixoljuk össze az egészet.
- Majd adjuk hozzá az ecetes tormát és a frissen facsart citrom levével ízesítsük.
- Tegyük vissza a tűzhelyre és folyamatos keverés mellett csurgassuk hozzá a tejszínt.
- Forraljuk fel az egészet és ízesítsük után, ha szükséges. Ha túl sűrű adhatunk hozzá még kevés vizet.
Díszíthetjük összevagdosott friss kapor és petrezselyemzölddel. Pirított kenyérkockákkal kínáljuk. Jó étvágyat hozzá!
Céklakrémleves:
https://hu.wikipedia.org/wiki/C%C3%A9kla
Vissza a kategória cikkeihez