Tartalomjegyzék
A céklakrémleves nem tartozik a legismertebb, legnépszerűbb zöldségkrémlevesek közé, pedig érdemes ezt is kipróbálni. Ugyan a cékla jellegzetes, markáns íze miatt nem tartozik a kedvelt zöldségek sorába, pedig rendkívül egészséges. Számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot, rostot tartalmaz. A kalória tartalma nem magas, így remekül beilleszthető fogyókúrás étrendbe is. A cékla szezontól függetlenül – tárolásának köszönhetően – szinte tavasz végéig kitart, és elérhető. Érdemes belőle rendszeresen fogyasztani, mert ezáltal sokat tehetünk az egészségünkért. A fűszerezésének köszönhetően pedig igazán különleges ízhatásokat érhetünk el. A krémlevesek pedig egyszerűen, gyorsan elkészíthető ételek akár a hétköznapi rohanásba is beilleszthetők.
Egyszerű céklakrémleves recept
Hozzávalók:
- 1 nagyobb cékla
- 1,5 dl joghurt
- 5 dkg vaj
- 1 db lilahagyma
- 1 db húsleveskocka
- 0,5 citrom
- 1 evőkanál méz
- őrölt bors
- só
A céklakrémleves elkészítése lépésről-lépésre:
- Először a céklát meg kell hámozni, majd lereszelni a reszelő legnagyobb részén.
- Ezután a hagymát fel kell aprítani és a forró vajon meg kell párolni.
- Ha már üveges, akkor hozzá lehet adni a reszelt céklát, és együtt is sütni, párolni még további néhány percig.
- Közben ízlés szerint fűszerezhető sóval, borssal, szerecsendióval, és a leveskockával is.
- Majd fel kell önteni annyi vízzel, hogy jól ellepje és legalább egy fél órán át összefőzni őket.
- Amikor a cékla megpuhult, le lehet venni a tűzről és ha kihűlt, akkor botmixerrel össze kell turmixolni az egészet.
- Ha túl sűrű lenne, még kevés vízzel tovább lehet hígítani.
- Majd vissza kell még tenni a tűzhelyre, tovább ízesíteni a citrom levével és a mézzel.
- Amikor már forr, állandó keverés mellett óvatosan hozzá kell keverni a joghurtot is.
- Ezt az egészet még egyszer össze kell forralni és már készen is van.
Díszíthetjük kevés joghurttal és frissen őrölt borssal. A cékla nyersen a legegészségesebb, de főzve vagy sütve is rengeteg módon elkészíthető. Jó étvágyat hozzá!
Céklakrémleves:
https://hu.wikipedia.org/wiki/C%C3%A9kla
Vissza a kategória cikkeihez