Tartalomjegyzék
A céklakrémleves fetával rendkívül ízletes, ha pedig kolbásszal tálaljuk, akkor igazi ízkavalkád kerekedik belőle. Melyet kár lenne kihagyni, mindenképpen érdemes kipróbálni. Rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthető, ráadásul a cékla szinte egész évben elérhető. Bár nem tartozik a kedvenc zöldségeink közé – mivel jellegzeteskarakteres íze miatt elég megosztó – a fűszerezének köszönhetően igazán különleges ízvilágot kapunk. Az őszi időszakban különösen ajánlott a fogyasztása, mivel számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz. Jótékony hatása pedig elsősorban rendszeres fogyasztás mellett érvényesül. Fogyasszuk bátran!
Fetás céklakrémleves kolbásszal
Hozzávalók:
- 0,8 kg pucolt, megfőzött célka
- 0,4 kg kolbász
- 0,2 kg feta sajt
- 2dl natúr joghurt
- 1 fej lilahagyma
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- só, frissen őrlött bors – ízlés szerint
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- 2 teáskanál 10%-os ételecet
- fél teáskanál barna nádcukor
A fetás céklakrémleves elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a főzzük meg a céklát, majd hagyjuk kicsit kihűlni és pucoljuk meg.
- Ezután kockázzuk össze a főtt céklákat és kb. 3 dl víz hozzáadásával turmixoljuk le. (Ha nagyon sűrű, hígíthatunk még rajta).
- A fokhagymát pucoljuk meg és zúzzuk össze.
- Majd a lilahagymát is pucoljuk meg és vagdossuk apróra.
- Ezután kevés olívaolajon pároljuk meg.
- Majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát is és a leturmixolt céklát és keverjük el kb. 1 liter vízzel.
- Sóval, borssal, a római köménnyel fűszerezzük ízlés szerint, majd az ecettel és a cukorral ízesítsük tovább és forraljuk össze kb. 10 perc alatt.
- Majd a főzés végén a joghurttal savanyítjuk, de ezzel már csak összemelegítjük.
- A kolbászokat serpenyőben (vagy grillen) megpirítjuk, és a levesbe karikázzuk. A fetát a tetejére morzsoljuk. Így kínáljuk.
Rendkívül fűszeres, zamatos leves, melyet chili paprikával akár még pikánsabbá, fűszeresebbé tehetünk. Akár pirított kenyérkockákat is kínálhatunk mellé. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/C%C3%A9kla
Vissza a kategória cikkeihez