Céklakrémleves fetával

A céklakrémleves fetával rendkívül ízletes, ha pedig kolbásszal tálaljuk, akkor igazi ízkavalkád kerekedik belőle. Melyet kár lenne kihagyni, mindenképpen érdemes kipróbálni. Rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthető, ráadásul a cékla szinte egész évben elérhető. Bár nem tartozik a kedvenc zöldségeink közé – mivel jellegzeteskarakteres íze miatt elég megosztó – a fűszerezének köszönhetően igazán különleges ízvilágot kapunk. Az őszi időszakban különösen ajánlott a fogyasztása, mivel számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz. Jótékony hatása pedig elsősorban rendszeres fogyasztás mellett érvényesül. Fogyasszuk bátran!

Fetás céklakrémleves kolbásszal

Hozzávalók:

  • 0,8 kg pucolt, megfőzött célka
  • 0,4 kg kolbász
  • 0,2 kg feta sajt
  • 2dl natúr joghurt
  • 1 fej lilahagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, frissen őrlött bors – ízlés szerint
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 2 teáskanál 10%-os ételecet
  • fél teáskanál barna nádcukor

A fetás céklakrémleves elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a főzzük meg a céklát, majd hagyjuk kicsit kihűlni és pucoljuk meg.
  2. Ezután kockázzuk össze a főtt céklákat és kb. 3 dl víz hozzáadásával turmixoljuk le. (Ha nagyon sűrű, hígíthatunk még rajta).
  3. A fokhagymát pucoljuk meg és zúzzuk össze.
  4. Majd a lilahagymát is pucoljuk meg és vagdossuk apróra.
  5. Ezután kevés olívaolajon pároljuk meg.
  6. Majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát is és a leturmixolt céklát és keverjük el kb. 1 liter vízzel.
  7. Sóval, borssal, a római köménnyel fűszerezzük ízlés szerint, majd az ecettel és a cukorral ízesítsük tovább és forraljuk össze kb. 10 perc alatt.
  8. Majd a főzés végén a joghurttal savanyítjuk, de ezzel már csak összemelegítjük.
  9. A kolbászokat serpenyőben (vagy grillen) megpirítjuk, és a levesbe karikázzuk. A fetát a tetejére morzsoljuk. Így kínáljuk.

Rendkívül fűszeres, zamatos leves, melyet chili paprikával akár még pikánsabbá, fűszeresebbé tehetünk. Akár pirított kenyérkockákat is kínálhatunk mellé. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/C%C3%A9kla

Vissza a kategória cikkeihez