Tartalomjegyzék
A burgonyakrémleves számos módon elkészíthető, fűszerezhető, variálható. A legtöbb zöldségkrémleveshez képest nagy előnye, hogy szezonalitástól függetlenül, egész évben nekiállhatunk. A zöldségkrémleves mindig jó választás, hiszen könnyen, gyorsan, egyszerűen elkészíthető. Nem kell hozzá sem sok alapanyag, sem sok idő. Ráadásul a burgonya nagyon egészséges, hiszen magas a vitamin- és az ásványianyag tartalma is. Ugyan a kalória tartalma nem túl alacsony, de megfelelő ételpárosítás mellett nem kell kiiktatni az étrendünkből.
A burgonyakrémleves számos módon készíthető egyéni ízvilágunknak – vagy az otthoni készleteinknek – megfelelően. Érdemes többféleképpen is kipróbálni, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbbet, vagy akár az aktuális hangulatunknak megfelelően változtatva készíteni. Aki a pikánsabb ízeket kedveli adhat hozzá chili paprikát vagy chili port is.
Egyszerű burgonyakrémleves recept
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 2 liter húsleves vagy zöldség alaplé
- 1 fej vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 2 dl főzőtejszín
- só – ízlés szerint
- frissen őrölt bors – ízlés szerint
- babérlevél – ízlés szerint
- kevés olaj
- reszelt sajt – a tálaláshoz (elhagyható)
A burgonyakrémleves elkészítése lépésről – lépésre
- A burgonyát pucoljuk meg és kockázzuk össze.
- A vöröshagymát és a fokhagymát is pucoljuk meg, a vöröshagymát vágjuk apró darabokra, a fokhagymát zúzzuk össze.
- Az olajat – vagy vajat – egy nagyobb fazékban forrósítsuk fel és a vöröshagymát pároljuk benne üvegesre.
- Majd adjuk hozzá a fokhagymát és fél perc után a burgonya kockákat is.
- Pár percig együtt pirítjuk és felöntjük az alaplével.
- Fűszerezzük ízlés szerinti sóval, borssal, babérlevéllel, vagy őrölt babérral.
- Ezután lassú tűzön fedő alatt puhára főzzük.
- Ha elkészült, kicsit hagyjuk kihűlni és botmixerrel össze turmixoljuk.
- Hozzáadjuk a tejszínt és még egyszer felforraljuk.
- Tálalás előtt, ha szükséges, még utána fűszerezzük.
Tálaláskor díszíthetjük friss petrezselyemzölddel. Kínálhatjuk önmagában, vagy pirított kenyérkockákkal egyaránt. Jó étvágyat hozzá!
Burgonyakrémleves:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Burgonya
Vissza a kategória cikkeihez