Burgonyakrémleves

A burgonyakrémleves számos módon elkészíthető, fűszerezhető, variálható. A legtöbb zöldségkrémleveshez képest nagy előnye, hogy szezonalitástól függetlenül, egész évben nekiállhatunk. A zöldségkrémleves mindig jó választás, hiszen könnyen, gyorsan, egyszerűen elkészíthető. Nem kell hozzá sem sok alapanyag, sem sok idő. Ráadásul a burgonya nagyon egészséges, hiszen magas a vitamin- és az ásványianyag tartalma is. Ugyan a kalória tartalma nem túl alacsony, de megfelelő ételpárosítás mellett nem kell kiiktatni az étrendünkből.

A burgonyakrémleves számos módon készíthető egyéni ízvilágunknak – vagy az otthoni készleteinknek – megfelelően. Érdemes többféleképpen is kipróbálni, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbbet, vagy akár az aktuális hangulatunknak megfelelően változtatva készíteni.  Aki a pikánsabb ízeket kedveli adhat hozzá chili paprikát vagy chili port is.

Egyszerű burgonyakrémleves recept

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 2 liter húsleves vagy zöldség alaplé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl főzőtejszín
  • só – ízlés szerint
  • frissen őrölt bors – ízlés szerint
  • babérlevél – ízlés szerint
  • kevés olaj
  • reszelt sajt – a tálaláshoz (elhagyható)

A burgonyakrémleves elkészítése lépésről – lépésre

  1. A burgonyát pucoljuk meg és kockázzuk össze.
  2. A vöröshagymát és a fokhagymát is pucoljuk meg, a vöröshagymát vágjuk apró darabokra, a fokhagymát zúzzuk össze.  
  3. Az olajat – vagy vajat – egy nagyobb fazékban forrósítsuk fel és a vöröshagymát pároljuk benne üvegesre.
  4. Majd adjuk hozzá a fokhagymát és fél perc után a burgonya kockákat is.
  5. Pár percig együtt pirítjuk és felöntjük az alaplével.
  6. Fűszerezzük ízlés szerinti sóval, borssal, babérlevéllel, vagy őrölt babérral.  
  7. Ezután lassú tűzön fedő alatt puhára főzzük.
  8. Ha elkészült, kicsit hagyjuk kihűlni és botmixerrel össze turmixoljuk.
  9. Hozzáadjuk a tejszínt és még egyszer felforraljuk.
  10. Tálalás előtt, ha szükséges, még utána fűszerezzük.

Tálaláskor díszíthetjük friss petrezselyemzölddel. Kínálhatjuk önmagában, vagy pirított kenyérkockákkal egyaránt. Jó étvágyat hozzá!

Burgonyakrémleves:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Burgonya

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom