Tartalomjegyzék
A brokkolis cukkinikrémleves igazi zamatos nyár eleji ízkavalkád, melyet kár lenne kihagyni a szezonban. Könnyen és viszonylag gyorsan elkészíthető és számos módon variálható, fűszerezhető. A brokkoli és a cukkini is nagyon egészséges zöldség, melyekben magas a vitamin- és ásványianyag tartalom is. A szervezetre igazán jótékony hatásúak, mely hatás főleg rendszeres fogyasztás mellett érvényesül. Ezért érdemes nemcsak a szezonban, hanem egész évben fogyasztani őket. Annál is inkább, mivel a cukkini és a brokkoli is elrakható télire. A friss, vagy fagyasztott zöldség is egyaránt alapja lehet ennek a rendkívül egyszerűen elkészthető különleges ízvilágú, finom levesnek.
Egyszerű brokkolis cukkinikrémleves recept
Hozzávalók (4 személyre):
- 0,5 kg brokkoli
- 0,25 kg cukkini
- 10 dkg vaj
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 6 dl víz
- 2 dl főzőtejszín
- só – ízlés szerint
- frissen őrölt bors – ízlés szerint
- szerecsendió – ízlés szerint
- fél csokor friss petrezselyem
- kevés frissen facsart citrom leve
- 5 dkg pirított mandula
- kevés olaj
A brokkolis cukkinikrémleves elkészítési lépései:
- A cukkinit és a brokkolit alaposan mossuk meg, majd a brokkolit szedjük rózsáira.
- A cukkini végeit vágjuk le (ha a belsejében a magok már nagyobbak, azt vágjuk ki). Vagdossuk centis kockákra.
- Egy fazékban forraljunk 2 liter vizet, adjunk hozzá fél teáskanálnyi sót.
- Tegyük bele a brokkoli rózsákat és forraljuk 3 percig.
- Majd szűrőlapáttal szedjük jeges vízbe és hagyjuk kihűlni.
- A vöröshagymát és a fokhagymát is meg kell pucolni és apró darabokra vágni, illetve az utóbbit összezúzni.
- Kevés olajat – vagy 2 evőkanál vajat – egy nagyobb fazékban felforrósítjuk és a vöröshagymát üvegesre pároljuk benne.
- Majd hozzáadjuk a fokhagymát és fél perc után a kétharmad rész felkockázott cukkinit és a kétharmadrész leszűrt brokkoli rózsákat is. (Az egyharmad részek a díszítéskor kerülnek majd tányérra.)
- Öntsük rá a vizet és fedő alatt 10 percig főzzük, majd a petrezselyemmel együtt turmixoljuk össze az egészet.
- Ízesítsük sóval, frissen őrölt borssal, szerecsendióval.
- Adjuk hozzá a tejszínt és forraljuk össze, de már ne főzzük.
- A maradék brokkolit és cukkinit pároljuk pár percig két evőkanál vajon, sózzuk, borsozzuk és locsoljuk le pár csepp frissen facsart citrom levével.
- Tálaláskor szórjuk meg durvára tört száraz serpenyőben pirított mandulával.
- Ha szükséges, még fűszerezzük ízlés szerint.
Chili paprikával tovább fűszerezhető, pikánsabbá tehető. Jó étvágyat hozzá!
Brokkoli krémleves recept:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Brokkoli
Vissza a kategória cikkeihez