Brokkolis cukkinikrémleves

A brokkolis cukkinikrémleves igazi zamatos nyár eleji ízkavalkád, melyet kár lenne kihagyni a szezonban. Könnyen és viszonylag gyorsan elkészíthető és számos módon variálható, fűszerezhető. A brokkoli és a cukkini is nagyon egészséges zöldség, melyekben magas a vitamin- és ásványianyag tartalom is. A szervezetre igazán jótékony hatásúak, mely hatás főleg rendszeres fogyasztás mellett érvényesül. Ezért érdemes nemcsak a szezonban, hanem egész évben fogyasztani őket. Annál is inkább, mivel a cukkini és a brokkoli is elrakható télire. A friss, vagy fagyasztott zöldség is egyaránt alapja lehet ennek a rendkívül egyszerűen elkészthető különleges ízvilágú, finom levesnek.

Egyszerű brokkolis cukkinikrémleves recept

Hozzávalók (4 személyre):

  • 0,5 kg brokkoli
  • 0,25 kg cukkini
  • 10 dkg vaj
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 6 dl víz
  • 2 dl főzőtejszín
  • só – ízlés szerint
  • frissen őrölt bors – ízlés szerint
  • szerecsendió – ízlés szerint
  • fél csokor friss petrezselyem
  • kevés frissen facsart citrom leve
  • 5 dkg pirított mandula
  • kevés olaj

A brokkolis cukkinikrémleves elkészítési lépései:

  1. A cukkinit és a brokkolit alaposan mossuk meg, majd a brokkolit szedjük rózsáira.
  2. A cukkini végeit vágjuk le (ha a belsejében a magok már nagyobbak, azt vágjuk ki). Vagdossuk centis kockákra.
  3. Egy fazékban forraljunk 2 liter vizet, adjunk hozzá fél teáskanálnyi sót.
  4. Tegyük bele a brokkoli rózsákat és forraljuk 3 percig.
  5. Majd szűrőlapáttal szedjük jeges vízbe és hagyjuk kihűlni.
  6. A vöröshagymát és a fokhagymát is meg kell pucolni és apró darabokra vágni, illetve az utóbbit összezúzni.
  7. Kevés olajat – vagy 2 evőkanál vajat – egy nagyobb fazékban felforrósítjuk és a vöröshagymát üvegesre pároljuk benne.
  8. Majd hozzáadjuk a fokhagymát és fél perc után a kétharmad rész felkockázott cukkinit és a kétharmadrész leszűrt brokkoli rózsákat is. (Az egyharmad részek a díszítéskor kerülnek majd tányérra.)
  9. Öntsük rá a vizet és fedő alatt 10 percig főzzük, majd a petrezselyemmel együtt turmixoljuk össze az egészet.
  10. Ízesítsük sóval, frissen őrölt borssal, szerecsendióval.
  11. Adjuk hozzá a tejszínt és forraljuk össze, de már ne főzzük.
  12. A maradék brokkolit és cukkinit pároljuk pár percig két evőkanál vajon, sózzuk, borsozzuk és locsoljuk le pár csepp frissen facsart citrom levével.
  13. Tálaláskor szórjuk meg durvára tört száraz serpenyőben pirított mandulával.
  14. Ha szükséges, még fűszerezzük ízlés szerint.

Chili paprikával tovább fűszerezhető, pikánsabbá tehető. Jó étvágyat hozzá!

Brokkoli krémleves recept:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Brokkoli

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom