Tartalomjegyzék
A brokkolikrémleves mindig jó választás, ha valami gyorsat és egészségeset szeretnénk. Ráadásul a brokkoli azon túl, hogy nagyon egészséges zöldség, – hiszen számos vitamint- és ásványianyagot, rostot is tartalmaz – az ízesítésével igazán különlegessé tehető. Érdemes rendszeresen fogyasztani, ugyanis a szervezetre igazán jótékony, mely hatás leginkább rendszeres fogyasztás mellett érvényesül. Mivel rendkívül jól fagyasztható, ezért nemcsak a brokkoli szezonban, de akár egész évben könnyedén hozzájuthatunk. A friss, vagy fagyasztott brokkoli egyaránt alapja lehet ennek a rendkívül egyszerűen elkészthető fűszeres levesnek.
Egyszerű brokkolikrémleves recept
Hozzávalók:
- 2 db közepes brokkoli
- 2 közepes burgonya
- 1 evőkanál finomliszt
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 liter alaplé
- 2 dl főzőtejszín
- 15 dkg reszelt sajt
- só – ízlés szerint
- frissen őrölt bors – ízlés szerint
- szerecsendió – ízlés szerint
- kevés olaj
Tejszínes brokkolikrémleves elkészítése lépésről – lépésre:
- A brokkolit először szedjük rózsáira és áztassuk be, hogy az esetleges szennyeződéseket eltávolítsuk.
- Majd folyó víznél is öblítsük át, és szűrjük le.
- Közben a burgonyát pucoljuk meg és kockázzuk össze.
- A vöröshagymát és a fokhagymát is meg kell pucolni és apró darabokra vágni, illetve az utóbbit fokhagymanyomón összezúzni vagy nagyon apróra vagdosni.
- Az olajat – vagy vajat – egy nagyobb fazékban forrósítsuk fel és a vöröshagymát pároljuk benne üvegesre.
- Majd adjuk hozzá a fokhagymát és fél perc után a lecsepegtetett brokkoli rózsákat is.
- Pár percig pirítsuk együtt és öntsük fel az alaplével.
- Fűszerezzük ízlés szerinti sóval, borssal, szerecsendióval.
- Azután adjuk hozzá a kockára vágott burgonyát is.
- Majd lassú tűzön fedő alatt főzzük puhára.
- Ha elkészült, kicsit hagyjuk kihűlni és botmixerrel pépesítsük össze.
- Azután adjuk hozzá a tejszínt és még egyszer forraljuk fel.
- Tálalás előtt, ha szükséges, még utána fűszerezzük.
Tálalásnál megszórhatjuk reszelt sajttal, de akár díszíthetjük friss petrezselyemzölddel is. Kínálhatjuk önmagában, vagy pirított kenyérkockákkal egyaránt. A brokkolikrémleves a nyár és az ősz egyik elmaradhatatlan levese, melyet azonban egész évben készíthetünk. Készthetjük diétásabban is, ebben az esetben ne tegyünk bele burgonyát és kevesebb alaplével öntsük fel. Sokféleképpen készíthető, ízesíthető, érdemes mindig másfélével próbálkozni. Jó étvágyat hozzá!
Brokkoli krémleves recept:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Brokkoli
Vissza a kategória cikkeihez