Avokádókrémleves

Az avokádókrémleves nem tartozik a legnépszerűbb, legismertebb krémlevesek közé, de mindenképpen érdemes kipróbálni. Bár az avokádót jellemzően krémként készítjük, a krémleves variációnak is adhatunk egy esélyt. Annál is inkább, mert számos módon készíthető, ízesíthető és a fűszerezésének köszönhetően igazán különlegessé tehető. Az avokádó egyébként is nagyon egészséges – bár hazánkban szezonálisan elérhető – egzotikus gyümölcs. Hiszen magas a vitamin és ásványi anyag tartalma is, de nem sok a kalória tartalma, így ideális fogyókúrás étrendek kiegészítőjeként is. Jótékony hatása elsősorban rendszeres fogyasztás mellett érvényesül, ezért érdemes belőle többször fogyasztani. Az avokádó pedig azok közé a gyümölcsök közé tartozik, amelyek le is fagyasztható, így egész évben hozzáférhetünk. Ez a krémleves is készülhet friss vagy fagyasztott avokádóból egyaránt. Ez a krémleves rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthető, így gyors vacsorák kiegészítője is lehet.

Egyszerű avokádókrémleves recept

Hozzávalók:

  • 2 db érett avokádó
  • 5-6 dl zöldség- vagy húsleves alaplé
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kevés olaj vagy vaj
  • őrölt bors – ízlés szerint
  • só – ízlés szerint
  • koriander – ízlés szerint
  • frissen facsart lime leve – ízlés szerint
  • cayenne bors – ízlés szerint (elhagyható)

A tejszínes avokádókrémleves elkészítése:

  1. Az avokádókat félbe kell vágni, a magokat eltávolítani, meghámozni és felkockázni.
  2. Majd a vöröshagymát és a fokhagymát is meg kell pucolni.
  3. A vöröshagymát kockázzuk apróra, a fokhagymát nyomjuk össze fokhagymanyomón.
  4. Ezután kevés vajon vagy olajon pároljuk üvegesre a vöröshagymát, majd adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát is.
  5. Azzal is pirítsuk néhány percig, adjuk hozzá az összekockázott avokádóhúst és engedjük fel az alaplével.
  6. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és adjuk hozzá a koriandert és a frissen facsart lime levéből is egy evőkanálnyit.
  7. Lassú tűzön – forrástól számítva – főzzük nagyjából 6-8 percig.
  8. Ha elkészült, kicsit hagyjuk kihűlni és botmixerrel turmixoljuk össze.
  9. Majd csorgassuk hozzá a tejszínt és azzal keverjük homogénre.
  10. Tovább ízesíthető akár cayenne borssal is, de ez el is hagyható. Érdemes kóstolgatni menet közben, és az egyéni ízvilágnak megfelelően fűszerezni.
  11. Tálalás előtt, ha szükséges, még utána fűszerezzük.

Tálalhatjuk melegen, de le is hűthetjük. Díszíthetjük friss petrezselyemzölddel, pirított sütőtök magokkal, de akár vékony csíkokra vágott, pirított füstölt sonkával is. Kínálhatjuk önmagában, vagy pirított kenyérkockákkal egyaránt. Tényleg számtalan módon variálható, gazdagítható, fűszerezhető. Jó étvágyat hozzá!

Avokádó krémleves:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Avok%C3%A1d%C3%B3

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom